Chcete být fit? Poslouchejte svoje tělo!

Existuje několik základních pilířů, jak si zachovat tělo ve skvělé formě. Základem je samozřejmě zdravé stravování a konzumace ideálně lokálních potravin, na které by mělo být naše tělo zvyklé a jež mu také přinášejí tu nejvhodnější skladbu prospěšných látek. K vyvážené stravě nesmíme zapomenout na dostatečnou fyzickou aktivitu a také na pobyt na čerstvém vzduchu. Otužování a případně pak také saunování je považováno za bonus, který tělo naučí se účinně bránit proti patogenům. Vraťme se ale k základu, stravě, která dokáže s vaším tělem hotové divy!

Microgreens

Mikrogreens považujeme za objev století. Ikdyž mnoho starších ročníků může namítnout, že oni to znali a jedli už dávno. O boomu microgreens v dnešní době však není pochyb. A o co se vlastně jedná? Pěstujte si zelené lístečky ke konzumaci každý den! Stačí jen semínka, vhodná zemina, nebo pěstební substrát, květináč a jde se na to! Pokud pěstujete v zimě, doporučujeme speciální osvětlení. Za pár dnů až týdnů můžete mít rostlinky plné vitaminů, které si nasypete na chleba, přidáte do salátu nebo jimi oživíte teplý pokrm.

Avokádo

Není sice lokální potravinou, ale my mu to občas prostě musíme odpustit. Vždy nás přesvědčí jeho lahodná chuť, obsah zdravých tuků, vitaminů C a D, kyseliny listové nebo vysoký obsah draslíku. Vynikající je při redukční dietě, kdy dokáže nahradit třeba máslo. Jen málokdo odolá avokádu v tradičním mexickém pokrmu guacamole, v sushi nebo například v populárním havajském poké bowl!

A kdo chce zkusit omezit uhlíkovou stopu, kterou avokádo jistě při své cestě na náš stůl tvoří, může si jej zkusit doma i vypěstovat s naším návodem!

Fresh juice čili čerstvá šťáva

Málokdo je schopen sníst na posezení celý banán, pomeranč, jablko, okurku, listový špenát a třeba hrušku. Pokud si však ráno naložíte do mixéru všechno toto ovoce a zeleninu, zajistíte si tak dokonale energeticky vyváženou snídani, kterou si v šikovném kelímku můžete vzít i do práce na svačinu. A kdo má rychlé trávení, může si přidat ovesné vločky nebo oříšky, fresh tak bude vydatnější a také sytější.

Zelené potraviny

Chlorela a zelený ječmen nejsou jen pomocníkem pro zdravé stravování. Jsou také pomocníkem při redukční dietě, detoxikaci a také při léčbě chronických onemocnění nebo alergií. Pokud nemáte úplnou důvěru v tabletky, můžete zkusit pěstovat zelený ječmen třeba doma na okně a přidávat si jej do koktejlů nebo salátů. Účinek vás překvapí.

Klíčky

Klíčky některých potravin, jako například čočky, mungo fazole, soji nebo třeba hrachu, jsou zdrojem vysokého množství vitaminů a minerálů, které lidskému tělu chybí obzvláště v zimních a jarních měsících. Pro domácí pěstování stačí speciální miska a pravidelná zálivka. Pak můžete začít doplňovat tolik potřebné látky, které se v tomto období přirozeně nedají z lokálních zdrojů jen tak lehce získat.

Fermentovaná zelenina

Naši předkové nakládali zelí do zelňáků pro jeho dlouhou trvanlivost a hlavně pro jeho pozitivní účinky na zdraví. Vydatný obsah vitaminů a nezanedbatelný obsah bakterií prospěšných pro správné trávení podporující imunitu snad přesvědčí každého. Hitem posledních let se staly i jiné druhy zeleniny, která se nechá fermentovat v soli stejně jako zmiňované zelí. Pokud si dáte například fermentovanou mrkev, cibuli nebo třeba květák místo podzimního salátu, vaše tělo bude díky tomu odolnější a střeva spokojenější.

Pokud vás náš výčet zdravých potravin inspiroval, budeme rádi, když se s námi podělíte o vaše úspěchy s domácí výrobou. Pokud se do komentářů pochlubíte i s recepty na zdravé domácí jídlo, potěšíte i ostatní.

Andrea Šanderová